Plastic Whale by Vepa - Vepa

Plastic Whale by Vepa

State-of-the-art circulair kantoormeubilair.

Stop talking. Let’s start doing!

Vanuit deze gedachte komen Vepa en Plastic Whale samen in actie tegen het plasticprobleem. Plastic Whale by Vepa is circulair kantoormeubilair gemaakt van Amsterdams grachtenplastic. Plastic Whale zorgt voor de belangrijkste grondstof: de PET-flessen. Vepa is verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling en productie van deze circulaire meubellijn.

Plasticsoep

Plastic afval vervuilt ’s werelds wateren in toenemende mate en met alle gevolgen van dien. Maar liefst 80 procent van al het afval dat in de oceaan eindigt bestaat uit plastic. Dit is jaarlijks meer dan 8 miljoen ton.

Dieren in en om het water raken verstrikt of stikken in het plastic afval. Daarnaast breekt plastic afval af in hele kleine deeltjes die worden ingeslikt door vissen, en die worden opgenomen door allerlei organismen zoals mosselen en oesters. Zo belanden deze deeltjes in de voedselketen en krijgen wij ze uiteindelijk weer op ons bord.

Hoog tijd om onze verantwoordelijkheid te nemen en hier iets aan te doen. Samen met Plastic Whale hebben we daarom Plastic Whale by Vepa gelanceerd zodat we samen de strijd aan gaan tegen de plasticsoep.

Waarde-creatie van afval

Het bijzondere van de collectie is dat Plastic Whale de belangrijkste grondstof voor het meubilair zelf uit de grachten vist. Tot op heden zijn er al ruim 150.000 PET-flessen uit het water gehaald. Deze PET-flessen worden vervolgens geüpcycled en gebruikt voor nieuwe producten.

We creëren economische waarde uit het plastic afval met de betrokkenheid van zoveel mogelijk mensen. Meer dan 20.000 mensen afkomstig uit alle hoeken van de wereld hebben al geholpen met plasticvissen. De PET-flessen die uit de gracht gevist worden, worden eerst gewassen en versnipperd zodat er PET-vilt en PET-schuim van gemaakt kan worden.

Het PET-schuim wordt onder andere gebruikt voor hoogwaardige designsloepen van Plastic Whale waarmee ook gevist wordt, en het PET-vilt gebruiken we in diverse toepassingen voor onze gezamenlijke meubelcollectie. Maar niet alleen afval van anderen, ook restmaterialen uit eigen fabriek verwerken we in de producten. Het onderstel van de Whale Tail Chair is gemaakt van ons eigen staalafval.

Inspiratie

LAMA concept is verantwoordelijk voor het design van deze collectie, die geïnspireerd is op de walvis. Yvonne Laurijsen, mede-eigenaar van LAMA concept: “Voor dit fascinerende zoogdier vormt de plasticsoep een grote bedreiging. We hebben karakteristieke elementen van de walvis vertaald naar de ontwerpen. Denk hierbij onder meer aan de kenmerkende huid, het vetweefsel en het indrukwekkende skelet.”

Signature Collection

De Signature Collection bestaat uit de Whale Boardroom Table, Whale Tail Chair, Barnacle Lamp, Whale Panel en Barnacle Side Tables. Deze collectie vormt de signatuur van deze bijzondere samenwerking, vandaar dat deze collectie de naam Signature Collection heeft gekregen.

Whale Boardroom Table

Bekijk product

Whale Tail Chair

Bekijk product

Barnacle Lamp

Bekijk product

Whale Panel

Bekijk product

Barnacle Side Table

Bekijk product

Regular Collection

Vanwege de groeiende vraag naar duurzaam en circulair meubilair is de collectie sinds begin 2020 uitgebreid met een Regular-lijn. Dit meubilair is net zo duurzaam, circulair en uniek, maar toegankelijker voor de markt. Net als de meubels uit de Signature Collection worden alle meubels uit de Regular Collection gemaakt van gerecyclede PET-flessen.

Bekijk de film

Steunen van een missie

Plastic Whale by Vepa is er voor ieder bedrijf dat zijn duurzaamheidsdoelstellingen concreet wil maken. Samen willen én kunnen we wereldwijd impact maken. Door het aanschaffen van het circulaire meubilair worden ook projecten van Plastic Whale ondersteund. Een deel opbrengt gaat namelijk naar lokale projecten elders in de wereld die het plasticprobleem aanpakken.

De volgende organisaties hebben zich aangesloten als supporter van Plastic Whale by Vepa:

https://staging.vepa.nl/wp-content/uploads/2020/06/ATMR.jpg
https://staging.vepa.nl/wp-content/uploads/2020/03/Ceka.jpg
https://staging.vepa.nl/wp-content/uploads/2020/02/Delo.jpg
https://staging.vepa.nl/wp-content/uploads/2020/02/E2-Office.jpg
https://staging.vepa.nl/wp-content/uploads/2020/02/GZ-officeXperience.jpg
https://staging.vepa.nl/wp-content/uploads/2022/09/Hijdra.jpg
https://staging.vepa.nl/wp-content/uploads/2020/02/Interoffice.jpg
https://staging.vepa.nl/wp-content/uploads/2020/08/KVS-1.jpg
https://staging.vepa.nl/wp-content/uploads/2021/05/Mobelsa.jpg
https://staging.vepa.nl/wp-content/uploads/2020/02/Objectform.jpg
https://staging.vepa.nl/wp-content/uploads/2021/07/Officeprojects.jpg
https://staging.vepa.nl/wp-content/uploads/2020/02/Officious.jpg
https://staging.vepa.nl/wp-content/uploads/2020/02/Rosenboom.jpg
https://staging.vepa.nl/wp-content/uploads/2020/02/Sprank.jpg
https://staging.vepa.nl/wp-content/uploads/2020/02/Staples.jpg
https://staging.vepa.nl/wp-content/uploads/2021/01/Trendinterieur.jpg
https://staging.vepa.nl/wp-content/uploads/2020/03/Weststrate.jpg

Enthousiast?

Heb je hierover een vraag of opmerking?
Laat hieronder je bericht achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct persoonlijk contact?
Bel of mail ons gerust, we spreken je graag!

^
a fair furniture company