Hergebruik van staal - Vepa

Hergebruik van staal

Staalafval uit onze eigen fabriek in nieuwe producten.

Wereldhandel

Iedereen kent de schroothandel. Goed geregeld dachten we, maar is dat wel zo? Volgens cijfers van het CBS blijkt dat een groot deel van het staalafval helemaal niet in Nederland verwerkt wordt. De schroothandel is een wereldhandel die gepaard gaat met veel logistieke bewegingen en transport. Wij vinden dat dit anders kan én moet. Dit is één van de redenen dat wij ervoor kiezen de productieketen inzichtelijk te maken en ons eigen staalafval lokaal te laten verwerken tot nieuwe producten.

Duurzaam Doen met Vepa

Vepa is hard op weg naar een afvalloze fabriek. In de serie “Duurzaam Doen met Vepa” laten we zien hoe we duurzaam innoveren, denken en vooral doen.

We vervangen belastende grondstoffen door duurzame alternatieven, produceren onder uitstekende arbeidsomstandigheden, maken gebruik van lokale leveranciers en bedenken oplossingen voor ons eigen afval. Zo zorgen we ervoor dat er niets in de afvalbak belandt.

Hoe wij dit precies doen met ons staalafval leggen we hieronder uit én kunt u in de video zien.

Keuze voor staal

De grondstof staal is een sterk materiaal dat gemakkelijk te bewerken en te buigen is.  Daarom kiezen we voor specifieke doeleinden zoals onderstellen van bureaus en stoelen vaak voor staal.

Dit is nodig voor de constructie en technische werking van bijvoorbeeld geleidingssystemen. Moderne CNC-gestuurde lasermachines en slimme programmering zorgen voor een optimaal gebruik van buis- en plaatstaal.

Zo zorgen we ervoor dat we zo bewust mogelijk met deze grondstof omgaan.

Verwerken van restmateriaal

Het restmateriaal dat we overhouden wordt verzameld en geperst tot blokken.

Deze blokken worden vervolgens naar Gieterij Rademakers gebracht. Dat is vlakbij onze fabriek. Gieterij Rademakers verwerkt ons restmateriaal vervolgens tot hoogwaardige gietijzeren onderdelen.

In de gieterij worden de geperste blokken gesmolten en in speciale mallen gegoten. Na het stollings- en bewerkingsproces zijn de onderdelen klaar voor gebruik.

Nieuwe onderdelen

Het onderstel van de stoel uit onze Plastic Whale by Vepa-collectie is gemaakt van ons eigen restmateriaal.

Solide producten én een lust voor het oog. En het mooie is, aan het einde van de levensduur gebruiken we het materiaal opnieuw. Als dat niet circulair is.

 

Enthousiast?

Heb je hierover een vraag of opmerking?
Laat hieronder je bericht achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct persoonlijk contact?
Bel of mail ons gerust, we spreken je graag!

^
a fair furniture company