Plantics - Vepa

Plantics

Samen met Plantics hebben we de meest duurzame stoel ooit gelanceerd.

Vepa heeft samen met Plantics als eerste ter wereld een collectie stoelen gelanceerd met een kuip van uniek biomateriaal van hennep en hars die volledig biologisch, plantaardig en recyclebaar is. Iets dat nog niet eerder mogelijk was. Om van het biomateriaal een hoogwaardige stoelkuip te maken hebben we twee jaar intensief samengewerkt.

De collectie, genaamd Hemp, wordt geheel in Nederland geproduceerd en bestaat uit stoelen en barkrukken met diverse onderstellen. Met het verbouwen van de hennepplant wordt meer CO2 opgenomen dan dat er met de productie wordt uitgestoten. De stoelen zijn daarnaast zo ontworpen dat onderdelen eenvoudig te scheiden zijn en materialen eindeloos herbruikbaar.

Sticky prut

UvA-onderzoekers Prof. Dr. Gadi Rothenberg en Dr. Albert Alberts ontwikkelden tijdens hun zoektocht naar een biobrandstof per ongeluk een kleverige massa die een uniek hars bleek te zijn. De hars vormde samen met hennepvezels de basis van een nieuw materiaal waarmee we aan de slag zijn gegaan.

Wij waren al jaren op zoek naar een biomateriaal waarbij zowel de grondstof als het bindmiddel biologisch, plantaardig en recyclebaar is. Alleen dan zouden we écht een duurzaam product kunnen ontwikkelen.

Een kuip van hennep en hars

De vezels uit de hennep dienen als grondstof om de zitkuip van de stoel te maken. Het voordeel van hennep is dat het groeit zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen, nauwelijks water nodig heeft en het in onze regio (Noord-Nederland en Duitsland) wordt verbouwd. Daarnaast is hennep sterk én neemt het CO2 op.

Als bindmiddel is de biologische hars gebruikt. Om schade aan het milieu tegen te gaan hebben we een 100 procent biologische thermohardende hars ontwikkeld die de hennepvezels aan elkaar verbindt. Het hars is gemaakt van puur plantaardige materialen – waaronder restmateriaal uit suikerbieten – en is recyclebaar.

Renewable Materials Awards 2021

Vepa en Plantics hebben de prestigieuze Innovation Award in de wacht gesleept.
Stoelencollectie Hemp werd tijdens de internationale Renewable Materials Conference bekroond tot Renewable Material of the Year 2021.

Enthousiast?

Heb je hierover een vraag of opmerking?
Laat hieronder je bericht achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct persoonlijk contact?
Bel of mail ons gerust, we spreken je graag!

^
a fair furniture company