INSIDE/INSIDE - Vepa

INSIDE/INSIDE

Hét objectieve duurzaamheidsplatform.

Duurzaam interieur

Duurzaamheid is niet meer weg te denken in de hedendaagse kantooromgeving. Naast de eisen om duurzaam te bouwen, wordt er ook steeds meer belang gehecht aan de gezondheid van werknemer en de milieu-impact van het product.

Interieurarchitecten en ontwerpers spelen hierin een cruciale rol. Hoe milieuvriendelijk is een interieur? De Dutch Green Building Council (DGBC), NIBE en Ex Interiors vonden dat dit anders moest, daarom zijn zij gestart met INSIDE/INSIDE, dé onafhankelijke tool voor een duurzaam interieur.

In de video vertellen we er meer over.

Objectief platform

Vepa is de meest duurzame fabrikant van project- en kantoormeubilair. Dit weten wij, maar dat willen we ook graag objectief bewijzen. Vandaar dat het voor ons een logische keuze was om founding partner van INSIDE/INSIDE te worden. INSIDE/INSIDE is een branche-overkoepelend platform dat als doel heeft om inzichtelijk te maken hoe duurzaam en circulair meubels en materialen zijn.

Vergelijken

Alle producten en materialen op het platform zijn gecertificeerd door middel van een objectieve levenscyclusanalyse (LCA) en een circulariteitsindex. Met de LCA wordt de ecologische voetafdruk – of milieu-impact – van een product of materiaal duidelijk. De circulariteitsindex geeft inzicht in het percentage hergebruikte grondstoffen en de te hergebruiken materialen van een product.

Hoe groter het percentage hergebruikte grondstoffen en te hergebruiken materialen, hoe minder afval er wordt geproduceerd en hoe hoger de circulariteitsindex uitkomt. Hoger is in dit geval dus beter voor het milieu. Wil je meer weten over LCA’s? Lees dan hier verder.

Circulariteit

Voor het vaststellen van de circulariteitsindex zochten we aansluiten bij één van de belangrijkste internationale ontwikkelingen op het gebied van circulariteit, namelijk het werk van de Ellen MacArthur Foundation (EMF).

EMF heeft de Material Circularity Indicator (MCI) ontwikkeld waarmee de circulariteit van materiaal in een product beoordeeld wordt. De index geeft in grote lijnen de verhouding tussen natuurlijke (bijv. olie, gas, erts en steenkool) en secundaire (hergebruikt, bijv. oud papier, plastic flessen en schroot) grondstoffen aan én geeft de ontwerpprincipes weer die gebruikt zijn om de functionele levensduur van een product te verlengen.

Duurzame producten

Inmiddels zijn er op INSIDE/INSIDE diverse producten en materialen met hun duurzame en circulaire scores zichtbaar.
Meer informatie is te vinden op insideinside.nl

Enthousiast?

Heb je hierover een vraag of opmerking?
Laat hieronder je bericht achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct persoonlijk contact?
Bel of mail ons gerust, we spreken je graag!

^
a fair furniture company